Khamis, 21 Januari 2010

Bf pinjam duit Gf patut ke ??

salam..

semalam time tunggu nak masuk class , haku and kawan baik haku yang sorang nie borak2 la sementara tunggu class kiteorang plak.. tibe2 je die tanye macam nie....

"dayah , haku nak tanye sikit nie.."
"ha , ko nak tanye ape..?"
"pakwe haku nie , nak pinjam duit lagi.. die cakap tak de duit nak makan.. patut ke haku die pinjam?"
"la.. bukan hari tu ko baru bagi die pinjam ke , nak pinjam lagi ke?"
"semalam die call then marah2 haku.. lau tak bagi pinjam die tak makan la hape la.."

dgn jujurnye haku bagi pendapat haku , laupun agak kasar bunyinye..

"tu la ko , biasela kan lagi die nak pinjam duit ko bagi.. ko tengok sekarang dah bagi sekali nak
lagi.. ko nak bagi die pinjam duit diri ko sendiri tak lepas.."
"entahla die tu.. nak bagi ke tak eh die pinjam lagi"
"tak payah la , ko pun ade duit hasil ehsan mak ayah , niekan lak ko nak bagi pakwe ko..
korang baru kapel lain la lau da kawen ke hape.. nak pinjam duit,ko tak bagi die marah2..
ape jenis lelaki tu.. lau nak sayang pun biarla bertempat.. yang ko nie pun iyekan je die
cakap,tak boleh ke sekali2 ko cakap tidak ke tak boleh ke.. ko gunekan duit tu untuk belanje
ko kt u nie sudala.. banyak lagi nak pakai duit kan..dah bape banyak ko bagi die pinjam duit
nie?
"masuk nie dah nak rm500 da.."
"woit,banyak tu... ko nie senang2 je bagi orang pinjam ek.. mak ayah ko tahu nanti macam
ne?"
"entahla dayah.."

pastu kawan haku nie terus senyap.. last2 tadi haku dapat tahu die bagi jugak pakwe die
pinjam.. uish tak faham betul haku.. haku da bagi pendapat n nasihat.. fikirla mane yang baik
dan mane yang tak baik..

p/s : ape2 nak buat mintak izin mak ayah dulu.. tu care haku.. even haku keluar gi cafe je pun haku akan beritahu mak ayah haku dulu.. dah di ajar dari kecik,sampai sekarang haku amalkan.

7 ulasan:

Muhamad Arif Bin Zaripin berkata...

apa salahnya bf pinjam duit gf..kata kapel..sehati sejiwa..ade masalah tolong sesama kan...xkan nak pinjam along...pening nanti...

Deqmie berkata...

memang la tak salah.. but duit yg laki tu nak gune pun si gf tak tahu ke arah ape.. bile ditanye melenting n marah.. kenapa mesti nak marah.. baru pinjam dua tiga hari lepas then nk pinjam lg.. ape motif??

fiiQ berkata...

tak salah bagi pinjam..
tapi jangan lebih2 ar..
lagi satu,
kalau dia nk pnjm ntuk kali kedua,
pastikan bayar dulu ;D
ehehehe !~~

Fathi Adha berkata...

pinjam tak salah...yg salah tak bayar

tp pinjam leh jadi salah jika boleh meyusahkan org yg memberi pinjam.

Deqmie berkata...

=> fiq.. tula pasal.. tapi kwn sy tu takut sgt dengan pak we die.. iyekan je ape pakwe die cakap..

=> fathi.. bukan nak bayar pun, asyik nak pinjam je sentiasa.. kwn sy tu sampai jimat cam ape sebab duit abis kat pakwe die tu.. kan menyusahkan tu..

chenuha berkata...

uiii...aper nyer bf la pow wit awek x machoo la bang!!!

Deqmie berkata...

tikah.. haha tahu xpe.. xmacho langsung kan pow2 duit awek nie.. :)